Un parell de notícies ens ho deixaran ben clar:
26/06/2012
Intermón Oxfam demana al Govern espanyol una resposta contundent a la destitució de Lugo a Paraguai
Per a l'organització, la desigualtat en l'ús i la
tinença de la terra al Paraguai (i altres països) està condicionant els
sistemes democràtics i els drets dels camperols a una vida digna
Primera reunión nacional d'organitzacions i moviments socials amb el
presidente electe, Fernando Lugo, a Asunción, el 12 de maig de 2008
(c) Intermón Oxfam
"El que estem veient a Paraguai no és el primer cas,
ni lamentablement serà l'últim, en què els interessos de grans
inversions agropecuàries de monocultius decideixen sobre el destí
democràtic dels països pobres"
Per això Intermón Oxfam demanda del Govern espanyol una resposta contundent a la destitució del president Lugo realitzada en un judici polític exprés i no reconegut per la majoria dels països de la regió, així com una petició per a què es respectin els drets dels agricultors enfront del acaparament de terres per monocultiu, que viola drets i mitjans de subsistència i priva la població d'aliments bàsics.
"El que estem veient a Paraguai no és el primer cas, ni lamentablement serà l'últim, en què els interessos de grans inversions agropecuàries de monocultius decideixen sobre el destí democràtic dels països pobres. Cal recompondre un sistema alimentari mundial que avui està al servei d'interessos particulars, permetent l'acumulació de grans extensions de terres per monocultius destinats a l'exportació i a la producció d'agrocombustibles i que desplaça al pagès de les terres on produeix el menjar per a la comunitat "afirma Raquel Checa, del Departament de Campanyes i Estudis d'Intermón Oxfam.
Paraguai és avui dia el quart exportador mundial de soja, on la demanda internacional creix exponencialment propiciada per la Xina i la UE per a l'alimentació de bestiar i la producció d'agrocombustibles. El 28% de la soja que importa la UE prové d'aquest país. L'exportació d'aquest gra representa més de la meitat de les exportacions del país i tan sols al 2010 el seu Producte Nacional Brut (PNB) va créixer un 15%, l'augment més alt a la regió. No obstant això, malgrat aquestes xifres, quatre de cada deu paraguaians viuen en la pobresa (més del 10% de la població presenta problemes de desnutrició, segons les dades de Nacions Unides) i el 77% de la terra cultivable està en mans del 2% de la població. Es calcula que cada any, 9.000 famílies rurals són desallotjades per productors de soja i que un milió d'acres de terra es converteixen en camps de soja.
Per garantir el respecte als drets dels agricultors, demanem al govern espanyol que contribueixi a millorar les normes internacionals que regulen la tinença de terres, donant suport a la implementació de les Directrius Voluntàries sobre Governança de la Terra de les Nacions Unides, i que integri salvaguardes i criteris ambientals i socials en els mecanismes de finançament d'inversions exteriors en agricultura. Aquestes pràctiques abusives s'estan produint avui en nombrosos països davant la passivitat de la comunitat internacional i dels governs locals, condemnant a milers de persones a l'expulsió de les seves pròpies terres i a la pobresa extrema.
Veure més informació a: www.intermonoxfam.org
Informe: un any de l'emergència de Banya d'Àfrica
Aleshores ja hi havia 13 milions de persones afectades. Oxfam ja tenia programes en curs als tres països afectats per la sequera: Etiòpia, Kènia i Somàlia (en aquest últim a través d'organitzacions locals, ja que les ONG internacionals tenim l'accés vetat). Durant el primer semestre de l'any vam realitzar algunes acciones d'emergència i a partir de juliol vam ampliar la nostra resposta. En total hem atès a 2,8 milions de persones (més del 20% del total de persones afectades) amb projectes de mitjans de vida, aigua i sanejament i incidència política.
Les sequeres són recurrens en aquesta regió i per això tots els nostres projectes d'emergència pensen a llarg termini, per reduir la vulnerabilitat de les comunitats de la regió davant de futurs desastres. Oxfam va rebre un total de 84,8 milions d'euros per aquesta emergència, gairebé un terç dels quals van ser de particulars. La nostra aportació des d'Intermón Oxfam va ser de 6 milions d'euros (4,3 milions dels quals són de particulars i empreses), fet que demostra l'enorme solidritat de la nostra ciutadania amb les persones que més pateixen a Àfrica, i a tot el món.
*Fins a l'1 de juliol de 2012 sobre un total de 84,8 milions recaptats. Preveeemo utilitzar els fons restants durant el pròximo any.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada