30/4/13

LA REALITAT D'UN MONESTIR, AVUI

¿Què es fa en un monestir? ¿Com viuen les persones que l'habiten?
Potser moltes persones pensen que ja tots aquests edificis resten buits sense ús religiós i només es mantenen com a patrimoni artístic. Això és cert en força casos, però encara hiha un nombre important de monestir en que hi viuen comunitats monàstiques -monges o monjos- que s'han adaptat de forma clara a la vida moderna i que s'han buscat la vida per a continuar essent autosuficents com en temps passats.
El cas del monestir de Sant pere de les Puel.les té l'afegit de trobar-se en el bell mig de la ciutat de Barcelona.

 

Ora et labora, al monestir de Sant Pere de les Puel·les

(Carla Herrero Nebot/CR) Un matí al monestir de les Puel·les és sinònim de molta feina. I és que una de les bases de la regla de Sant Benet és el treball. Per això les seves monges, a banda de resar, dediquen una bona part de la jornada a treballar.
Al monestir Sant Pere de les Puel·les, situat a Barcelona, hi fan diverses activitats artesanals com són el taller d’enquadernacions, de restauració de documents gràfics i d’ornaments.
Fins a l’arribada del Concili Vaticà II, aquest últim tenia un pes molt important. No obstant, però, el canvi dels temps va fer que aquest monestir i les seves monges se centressin en altres feines. Des de fa gairebé quaranta anys, a banda dels ornaments, el taller de restauració i enquadernació estan molt professionalitzats i reben una gran quantitat d’encàrrecs mensuals.
CatalunyaReligió.cat ha passat un matí al monestir i ha pogut seguir pas a pas els processos d’enquadernació que fan les benetes de les Puel·les. De la mà de les germanes Roser Caminal, Teresa Parés, Roser Buscà, Cesca Serra i Nancy Lozano coneixem com funciona l'enquadernació des que els documents arriben al monestir, fins que surten en format llibre. Un procés manual, artesanal, llarg i interessant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada