16/5/13

BONES ALUMNES A LA RIBERA

Un dels dos institus en els quals treballo des de fa anys, és el de La Ribera a Montcada i Reixac. És un centre amb alumnat més aviat difícil perquè els manquen hàbits, el nivell cultural de la majoria de les famílies és mitjà-baix i a més -ara per ara- hi ha molta immigració, la qual cosa fa que la diversitat "esclati" pels quatre costats.
A vegades quan un alumne se't tira per terra, quan entre ells es prenen les coses, quan sura a la superfície el racisme latent, quan et diuen a la cara que per a ells estudiar no serveix de res, llençaries la tovallola.
Tanmateix també hi ha moments bons i cal celebrar-los ja que veus que l'esforç dels professors acaba donant fruit i que hi ha nois i noies capaços de treure el cap enmig d'un ambient hostil.
Aquesta notícia -publicada a l'edició digital del diari local, La Veu de Montcada- n'és un més que bon exemple i per aquesta raó li vull donar difusió.

SOCIETAT
EDUCACIÓ
Dues alumnes de l'institut La Ribera, premiades
Iram Zafar guanya un premi amb un treball sobre l'urdú i el català i Mireia Mestre es classifica per a la semifinal de lectura en català
14/05/2013 - Laura Grau

L’institut La Ribera està d’enhorabona perquè dues de la seves alumnes han resultat premiades en diferents concursos. D’una banda Iram Zafar, de segon de batxillerat, ha rebut un dels premis Baldiri Reixac de la Fundació Carulla per un estudi comparatiu de l’urdú i el català i, de l’altra, Mireia Mestre, de primer d'ESO, ha guanyat la fase comarcal del IX Certamen Nacional infantil i juvenil de lectura en veu alta que organitza el Departament d'Ensenyament.

Iram Zafar, de 17 anys, viu a La Ribera i va arribar a Catalunya fa 8 anys amb la seva família procedent del Paquistà. Iram va acabar els estudis de primària a l’escola El Turó on va aprendre el català i el castellà, llengües que parla a la perfecció, juntament amb l’urdú i el pendjabi, els idiomes dels seus pares. El treball de recerca que li ha merescut el premi pretén ser un material didàctic perquè els alumnes procedents del Paquistà aprenguin amb més facilitat la llengua catalana, amb exercicis pràctics sobre gramàtica i pronunciació. “M’he basat en les dificultats que vaig trobar jo quan vaig començar a estudiar català i proposo una forma senzilla d’apropar-se a la llengua des de l’urdú, intentant incidir en les similituds i no tant en les diferències, perquè ambdues llengües són d’origen indoeuropeu”, explica Iram, que senyala algunes coincidències entre el català i l’urdú, com “nas”, que es diu “nak”, o, “dos”, que es diu “do”. El treball d’Iram ja s’ha començat a utilitzar aquest curs a l’Aula d’acollida del centre.

L’altra estudiant premiada, Mireia Mestre, té 12 anys, viu a Montcada centre i és molt aficionada a la lectura. Mestre es va preparar la lectura de 10 textos en veu alta per participar al certamen autonòmic i va quedar primera en la seva categoria com a representant del Barcelonès. L’estudiant participarà a la semifinal, que se celebrarà el dia 28 de maig al Caixafòrum de Barcelona i, si guanya, podrà passar a la final i optar a ser la millor lectora en veu alta de Catalunya.
76 visites
Mireia Mestre i Iram Zafar, posen davant de la façana de l'institut La Ribera.
Mireia Mestre i Iram Zafar, posen davant de la façana de l'institut La Ribera.
Foto : Laura Grau


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada