24/1/13

ARRIBA LA TAXA ROBIN?

Bon dia. Des d'Intermón-Oxfam fa uns quants anys que treballen per exigir la imposició de la Taxa Robin (Hood). Aquesta és una taxa que ha de gravar les transaccions financeres, aconseguint d'aquesta manera limitar els beneficis immorals de molts especuladors i  a la vegada recaptant uns diners molt necessaris per al manteniment de l'estat del Benestar que ara s'està desmantellant.
La bona notícia és que ahir l'UE va donar el vistiplau als 11 estats membres que de moemnt s'han posat d'acord per tirar endavant una versió relativament light de la taxa, però quelcom és quelcom.
Ara des de l'ONG es vol mantenir la pressió per a evitar que un cop més l'assumpte no es quedi en un gest de cara a la galeria sinó que esdevingui real i pràctic.

Robin Hood: que no paguin els de sempre...

La taxa Robin Hood és una mesura real perquè la crisi econòmica no la paguin els de sempre.
La nostra proposta, ja aprovada en 11 països de la Unió Europea, és que s'apliqui un impost del 0,1% a les transaccions financeres internacionals. Aquesta taxa permetrà recaptar 37.000 milions d'euros anuals en aquests 11 països, inclosa Espanya. Oxfam seguirà treballant per aconseguir que aquests ingressos addicionals es destinin a combatre la pobresa, aquí i arreu del món.

(c) Pablo Tosco / Intermón Oxfam
Després d'anys de campanya, finalment Espanya s'ha sumat amb els seus socis europeus a la implantació d'una Taxa a les Transaccions Financeres
(c) Pablo Tosco / Intermón Oxfam
23 de gener 2013
Intermón Oxfam demana que la taxa a les Transaccions Financeres Europea sigui una Taxa Robin Hood
En resposta a la votació dels ministres de Finances europeus a favor del "procediment de cooperació reforçada" per un impost a les transaccions financeres (TTF) en onze països europeus, Emilia Sánchez-Pantoja, portaveu d'Intermón Oxfam, ha afirmat:
"Aquesta històrica votació envia un missatge clar que les economies més grans d'Europa estan disposades a fer que el sector financer pagui per netejar el desordre que va ajudar a crear. És un exemple que la resta d'Europa i el món haurien de seguir."
"En fer front als pitjors excessos del capitalisme de casino, la taxa a les Transaccions Financeres pot aturar l'onada de creixent desigualtat i fer que el sistema financer serveixi al conjunt de la humanitat en lloc de servir només a una elit global.
"Però només serà una Taxa Robin Hood si una gran part dels prop de 37.000 milions d’euros d’ingressos anuals s'utilitza per ajudar els pobres a casa i a l'estranger que han estat més afectats per la crisi econòmica i el canvi climàtic

Notes per a editors
• 11 països treuen endavant una TTF Europea (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Estònia, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Portugal, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya).
• Basant-se en la proposta de la Comissió Europea inicial, l'Institut Alemany d'Investigació Econòmica (DIW) estima que un impost sobre les transaccions financeres implementat a 11 països podria recaptar 37.000 milions d’euros, dels quals 5.000 milions es recaptarien a Espanya.
Quina diferència pot fer una TTF?
• Són 101 milions d’euros al dia; 4.200.000 euros en una hora, 70.000 euros per minut i 1.173 euros per segon.
• Pot ajudar uns 1.100 milions de persones en els països més pobres perquè tinguin accés a assistència sanitària gratuïta.
• Només un terç dels ingressos de la FTT en els 11 països de la UE podria cobrir el dèficit de finançament en l'àmbit de l'educació bàsica de manera que tots els nens i nenes en els països més pobres podrien assistir a l'escola (UNESCO Informe de la UNESCO (2010)
• A Espanya es podrien revertir les retallades en polítiques socials com l'educació, salut o dependència

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada