7/1/13

EXPLOTACIÓ LABORAL A MACEDÒNIA

El d'avui tampoc és un post agradable de llegir. Les condicions laborals d'explotació no només són una trista realitat en el països del Sud sinó que també existeixen en terres europees i alguns capitostos voldrien extendre'ls a més territoris - recordem que a Portugal ja s'ha aprovat l'acomiadament amb només 12 dies d'indemnització per any treballat-.
Aquest video sobre Macedònia esdevé una altra línia vermella que s'ha creuat i enmig de les "rebaixes" no hauríem de vendre'ns ans el contrari accentuar les nostres mostres de disconformitat.

VÍDEOS Made in Europe. Testimonis de treballadores de roba a Macedònia

14/12/2012
SETEM Catalunya
En pensar en l’explotació laboral, sovint ens venen al cap països del Sud. Sabem que és un problema proper perquè totes i tots vestim aquesta roba, però la resta ens sembla força llunyà. No pensem que aquesta violació dels drets humans ens és també propera en quilòmetres.
La nova sèrie de vídeos "Made in Europe. Testimonis de treballadores de roba a Macedònia" mostra com  Europa és escenari de condicions laborals precàries i manca de drets pel que fa a les treballadores que cusen roba per a marques internacionals. Seguint la línia de sèrie "Made in Morocco", sobre testimonis de treballadores al Marroc, aquesta nova sèrie que dóna veu a les treballadores que cusen en fàbriques de roba a l’Europa de l’est.
La primera testimoni, que per raons de seguretat es manté en l’anonimat, ens parla de com la crisi ha empitjorat el seu clima laboral, de la dificultat de reivindicar qualsevol dret davant uns caps que no tenen cap problema en prescindir d’ella, i també llança un missatge a les marques de roba per a que treballa.
MadeInEurope_1

La segona treballadora de la sèrie de vídeos 'Made in Europe' ens parla de les obligacions que sol tenir una dona a Macedònia. A banda de les hores de feina a la fàbrica, ha de tenir cura de la família, tant dels fills com dels sogres. A més, com que el sou que guanya com a treballadora de roba és massa baix, també ha d’anar al camp cada tarda, per tirar endavant les terres que els permeten a ella i a la seva família arribar a final de mes.


La tercera testimoni de la sèrie Made in Europe explica els detalls salarials i dels horaris d'una treballadora de roba a Macedònia: un màxim de 115 euros al mes a canvi de treballar de dilluns a divendres de 7 del matí a 3 del migdia, i els dissabtes de 7 del matí a 1. A més, també cal treballar alguns diumenges si hi ha comandes urgents.
D'altra banda aquest vídeo mostra la por i el mal ambient que es respira a les fàbriques.  La treballadora, que per la seva seguretat es manté en l'anonimat, declara al respecte: "Mai m'atreviria a obrir la boca".



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada