13/1/13

TRES ANYS DEL TERRIBLE TERRATRÈMOL D'HAITÍ

Ahir dissabte va fer exactament tres anys que tota l'illa d'Haití va tremolar. El resultat de la sacsejada va ser esfereïdor ja que es va arribar als 220 mil morts, 300 mil ferits i milions de desplaçats.
El món va abocar-se solidàriament davant aquesta immensa catàstrofe però sovint la memòria és curta. Per això aquest informe d'Intermón Oxfam ens recorda que tot i que s'ha fet força feina les necessitats continuen essent moltes i cal no treure el peu de l'accelerador malgrat el context de crisi que ens envolta.

358.000 haitians segueixen en campaments tres anys després del terratrèmol

Tot i que des de gener de 2010 hi ha hagut considerables avenços en la reconstrucció, el poble haitià segueix enfrontant-se a una situació complicada
• Milers de persones segueixen amb un accés limitat als serveis de sanejament, salut i educació i extremadament vulnerables a crisis futures
• Cal un pla de reassentament a llarg termini i el Govern haitià i la comunitat internacional han de tenir una estratègia per disminuir l'impacte de futurs desastres
(C) Pablo Tosco/Intermón Oxfam
En la primera fase de la resposta, Intermón Oxfam va desenvolupar per més de 500.000 haitians programes d'accés a aigua potable i sanejament, així com de treball per diners i suport a petits negocis. En l'actualitat, està treballant en programes de desenvolupament a llarg termini. A la imatge, beneficiaris del programa “Diners per treball” desenvolupat en vuit assentaments de Port-au-Prince i voltants al febrer de 2010.
(C) Pablo Tosco/Intermón Oxfam
"El Govern, amb el suport de la comunitat internacional, ha de tenir una estratègia per disminuir l'impacte de futurs desastres que amenacen les vides i els mitjans de subsistència de famílies en l'entorn rural i urbà ".
Tres anys després del devastador terratrèmol que va colpejar Haití el gener de 2010, Oxfam -Intermón Oxfam a Espanya- ha alertat que el poble haitià continua enfrontant-se a grans reptes tot i haver-se aconseguit en aquest temps avenços considerables en la reconstrucció. Prop de 358.000 persones viuen encara en més de 500 campaments disseminats per la capital, Port-au-Prince, i els seus voltants, i la població segueix patint una situació de gran vulnerabilitat.
"Gràcies a la determinació dels haitians i del seu Govern, així com a la generositat i solidaritat dels ciutadans i dels governs de tot el món, s'han aconseguit avenços tangibles. No obstant això, continuen existint reptes considerables per reconstruir Haití després del terratrèmol i després de dècades d'abandonament collectiu i d'una governança feble. Bàsicament es donen tres passes endavant i dues cap enrere ", ha assenyalat el director a Haití d'Intermón Oxfam, Vincent Maurepas Jeudy.
A dia d'avui, milers de persones segueixen vivint en tendes de campanya amb un accés limitat als serveis bàsics de sanejament, salut i educació i sent extremadament vulnerables a crisis futures. "El que es continua necessitant és un pla de reassentament coherent, realista i a llarg termini, liderat pels haitians per als haitians. La comunitat internacional té un important rol que jugar. Un rol de suport i no parallel a l'Estat ", ha explicat Maurepas.
Avenços en la reconstrucció
D'altra banda, l'organització també reconeix que des de gener de 2010 hi ha hagut avenços importants en la reconstrucció. "En el pitjor moment després del terratrèmol, prop de 1,5 milions de persones vivien en uns 1.500 campaments de desplaçats a la ciutat. Aquest nombre ha minvat ininterrompudament en els últims tres anys. A més s'ha progressat en la reconstrucció: s'han edificat milers de cases, s'ha retirat gairebé tota la runa i s'estan construint carreteres i installant enllumenat públic ", segons el portaveu d'Intermón Oxfam.
En aquesta línia, el Govern haitià ha fet esforços en l'últim any per liderar el procés de reconstrucció. Ha proposat un pla de retorn i reassentament, amb el que ha ajudat a que més de 53.000 persones hagin abandonat els campaments, mitjançant subvencions i subsidis al lloguer, i s'ha destinat una major inversió en els barris per a la millora dels serveis bàsics. No obstant això, tot i la posada en marxa d'una política d'habitatge, els terrenys disponibles per a la reconstrucció de cases encara són insuficients i la inversió en serveis bàsics és inadequada.
Tempestes tropicals agreugen la vulnerabilitat
El 2012, mentre Haití es recuperava lentament de les conseqüències del terratrèmol i del brot de còlera que es va iniciar l'octubre de 2010 va ser de nou colpejat pels efectes adversos de la natura: les tempestes tropicals Isaac i Sandy van agreujar la vulnerabilitat crònica de les persones que ja vivien en situació precària.
Pel director, "amb els reptes actuals i recurrents, el Govern haitià i la comunitat internacional han de fer tot el que estigui a les seves mans per assegurar que les persones que continuen en els campaments rebin suport per reassentar-se en cases segures i amb accés als serveis bàsics. El Govern, amb el suport de la comunitat internacional, ha de tenir una estratègia per disminuir l'impacte de futurs desastres que amenacen les vides i els mitjans de subsistència de famílies en l'entorn rural i urbà ".
"Espanya, que va ser el primer donant europeu durant el terratrèmol el 2010, hauria de continuar tenint un paper molt actiu en aquest enfocament preventiu, que apareix com a prioritat en el nou Pla Director de la cooperació espanyola. No obstant això, temem que l'enorme reducció en els pressupostos de cooperació espanyola impossibiliti aquest important enfocament ", ha conclòs Maurepas.
Nota de l'editor -comptem amb portaveus que parlen castellà des d’Haití per entrevistes -:
- En la primera fase de la resposta, gràcies a l'acció d'Oxfam, 500.000 persones van tenir accés a aigua potable i a serveis de sanejament -latrines, dutxes i promoció de la salut pública-, programes de treball per diners i suport a petits negocis.
-En l'actualitat, Oxfam està treballant en el desenvolupament a llarg termini del país, juntament amb contraparts i amb el Govern haitià per donar suport a la construcció d'infraestructura de sanejament de llarg termini i la generació d'ocupació, a través del desenvolupament de petites empreses. A més, dóna suport a petits agricultors perquè puguin accedir al mercat i a les comunitats perquè siguin més resilients als desastres naturals.
-Després del terratrèmol i gràcies a la generositat dels ciutadans, Oxfam va rebre 98 milions de dòlars per organitzar la resposta d'emergència. Aquesta quantitat va augmentar el 2011 amb l'aportació de 8 milions de dòlars més, amb els quals la suma total va ascendir a 106 milions de dòlars. El gener de 2013, Oxfam havia gastat aproximadament el 96% d'aquests fons.
- Amb més de 61 milions d'euros, Espanya va ser el primer donant bilateral a nivell europeu i el tercer donant bilateral a nivell internacional per a l'emergència d'Haití el 2010.
- En el terratrèmol d'Haití, la població va aportar més de 100 milions d'euros, i per l'emergència de la Banya d'Àfrica, havent-hi ja més de 5 milions de desocupats, la ciutadania va donar prop de 29 milions d'euros.
-Espanya ha reduït el pressupost de cooperació en un 70%, el que situa el país al capdavant mundial de les retallades de la cooperació al desenvolupament. La retallada més dràstica, d'un 90%, l'han patit els fons destinats a l'ajuda humanitària.
-Material gràfic: http://imagenesypalabras.intermonoxfam.org/?c=2056


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada