3/1/13

VIOLÈNCIA VELLA EN L'ANY NOU

Una notícia que voldria fora de lloc però que segueix ocupant massa lloc en el cor de les persones sensibles encara que no tendeixi a ser portada més enllà de fets puntuals. Per desgràcia la podria substituir per altres de semblants centrades en l'Irak, Síria i tants altres indrets.

Intermón Oxfam alerta que milions de congolesos estan a mercè dels grups armats a la regió oriental

  • L'organització adverteix sobre el risc que es produeixi una guerra com a conseqüència de la violència i els abusos soferts cada dia per la població
Famílies desplaçades esperen per recollir aigua d'un punt installat per Oxfam en el camp de Lac Vert a Goma
"Es pot dir més alt però no més clar. La violència ha d'acabar. Ja ha causat dècades de sofriment i misèria absoluta.La Unió Africana i l'ONU han de reforçar el seu lideratge en les negociacions per assegurar un calendari, que traci els passos per aconseguir una solució duradora"
Més d'un milió de congolesos estan exposats a atacs per part de les milícies, els grups rebels i l'exèrcit congolès, que han començat a ocupar posicions a la ciutat de Goma i els seus voltants, on la protecció governamental o de les forces de pau de l'ONU és mínima o gairebé inexistent, ha advertit avui Oxfam-Intermón Oxfam a Espanya-.
La seguretat de la població desplaçada als camps corre cada vegada més perill a mesura que els diferents grups rebels ocupen emplaçaments al voltant de la ciutat. El temor de l'organització es centra en la població civil, ja que podria veure embolicada en atacs el blanc serien els camps de desplaçats, el que provocaria que més d'un milió de persones intentarien buscar refugi en una zona ocupada per soldats i milícies.
Si esclaten els enfrontaments, podrien produir combats en diferents punts dels voltants de la ciutat. Oxfam ha assenyalat que la missió de pau de l'ONU hauria urgentment patrullar les zones d'alt risc, sobretot a la nit i al voltant dels camps i llogarets on els civils corren un major risc de ser atacats.
"La gent té por i molts ja han recollit les seves pertinences en vista d'una possible explosió de violència. Ha un risc real que es produeixi una guerra que se sumaria a la violència i als abusos soferts cada dia per la població. Seria una catàstrofe per a la població congolesa, que ja són víctimes d'extorsions, violacions i tortures per part de més de 25 grups rebels que operen per tot l'est del país ", ha explicat el responsable d'Advocacy Humanitari, Francisco Erm.
"Hi ha milions de persones que estan atrapades a Goma i als seus voltants, així com en altres ciutats de la zona oriental de la República Democràtica del Congo, i que no troben manera d'escapar d'aquest cada vegada més imminent enfrontament, que serà implacable i sagnant ", segons el portaveu.
Fugida de més de 250.000 persones a Masisi
Així mateix, en Masisi i els seus voltants, a 80 km al nord-oest de Goma, es viu també una situació catastròfica, on 250.000 persones han hagut de fugir per salvar la vida, només en l'últim mes, davant la crema de llogarets i dels atacs als camps de desplaçats.
Aquesta zona és un punt remot i inestable del país, sense carreteres asfaltades i amb una xarxa de telefonia limitada, de manera que les organitzacions humanitàries es troben amb dificultats per avaluar la magnitud de la crisi i proporcionar l'ajuda que tant es necessita.
D'acord amb les organitzacions locals que operen a la zona, un mínim de 17 llogarets al territori de Masisi han estat cremades i saquejades en les últimes dues setmanes, i més de 20 camps que acullen desenes de milers de desplaçats estan ara sota el control de grups armats que assassinen, violen i exploten a la població civil.
Almenys quatre d'aquests grups tenen el control sobre les rutes d'entrada i sortida de Masisi, la qual cosa dificulta que la població pugui sortir-ne. Es calcula que moltes persones han escapat de la ciutat o han fugit a la muntanya, lluny de les carreteres principals. Més de 8.000 famílies han buscat refugi en esglésies i escoles de la ciutat, però tenen un accés limitat a l'aigua potable, a l'atenció sanitària o als medicaments.
Masisi és una àrea estratègica clau i és vital per al control de les tan rendibles rutes comercials i de minerals. Un recent estudi d'Oxfam ha revelat que les ciutats de la regió, l'activitat principal és el comerç, havien estat objecte de continus atacs per part de nombrosos grups armats, inclòs l'exèrcit congolès, en el seu desig per aconseguir el control dels mercats i els impostos aplicats als comerciants. Els agricultors han de pagar amb diners o aliments a les milícies Mai Mai per poder accedir a les seves terres de cultiu. Així mateix, els grups armats s'han apropiat dels aliments provinents dels camps locals per alimentar els seus membres i familiars.
D'altra banda, la missió de pau de les Nacions Unides a la República Democràtica del Congo, MONUSCO, té base al territori però les comunitats afirmen no haver vist cap patrulla a les últimes setmanes.
"Es pot dir més alt però no més clar. La violència ha d'acabar. Ja ha causat dècades de sofriment i misèria absoluta. Tots els que participen en les negociacions de pau a Kampala han de fer tot el que estigui a les seves mans per posar fi a aquesta atroç bogeria. Els acords incomplerts i la tebiesa en les negociacions són insuficients per plantar cara a una tragèdia humanitària d'aquestes proporcions. La Unió Africana i l'ONU han de reforçar el seu lideratge en les negociacions per assegurar un calendari, que traci els passos per aconseguir una solució duradora", ha conclòs el portaveu
Note als editors:
Oxfam proporciona ajuda humanitària en tres camps de desplaçats repartits per la zona de Goma des del mes de juliol. La resposta està centrada principalment en la installació de sistemes d'aigua potable o en el transport d'aigua potable en camions per a la població que ha escapat dels conflictes armats. També ha contribuït a la construcció de latrines i altres serveis de sanejament, així com facilitant diners en metàllic a la població perquè pugui adquirir aliments. En altres zones de Kivu del Nord i del Sud, l'organització proporciona aigua potable i sistemes de sanejament, a més d'ajudar a les comunitats a lluitar pel seu dret a una tenir una protecció adequada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada